Поредица

Скъпи приятели,
През годините (2004 – 2012 г.) вечер разказвах приключенски истории, които детето записваше на телефона си и слушаше отново и отново.
Сега ги споделяме с вас, така както са измислени.
Един свят ту действителен, ту въображаем, ту приказен, ту ежедневен, ту предизвикващ размисъл, ту много смешен. Някой приказки са кратки, тъй като разказвачът е заспал. Други приказки са дълги, тъй като слушателят е отказвал да заспи. Някой сюжети се повтарят, защото слушателят си е продължавал да върши пакости. През пет архетипни героя изживяващи по пет начина една случка, детето е поканено да открие средния път.
Желаем ви приятно четене и сладки сънища.
С много обич за всички деца от 5 до 12 до 105,
Любов

banner_300x250

 

Във Facebook групата Бонбончо / Sweetie може:

  • да споделяте ваши снимки с книжките за Бонбончо, които сте направили
  • да дадете идеи на другите деца и родители, как да си направят книжка
  • да споделите рисунките си от някоя от приказките
  • да напишете, коя е любимата ви приказка от поредицата Бонбончо и да я препоръчате
  • да дадете препоръки как да стане по-добре сайта

За книгата „Процесът на помагане“ от поредицата Бонбончо.

За книгата Различни интереси и интересни различия“ от поредицата Бонбончо.

Поредицата Бонбончо – интервю с Любов МИРоНОВа

През 2014 година „Различни интереси и интересни различия“ бе номинирана за наградата Бисерче вълшебно в категорията „Откриватели“.

През август 2015 година към 300 библиотеки в страната отпътуваха комплекти с по четирите книжки с приключенията на Бонбончо. С благодарност към Фондация „Глобални библиотеки – България” и към Сдружение „Българска библиотечно-информационна асоциация”.

През декември 2015 Бонбончо е поел за най-голямата в света библиотека за детско-юношеска литература в Мюнхен – International youth library, с помощта на Фондация Детски книги.

За книги издадени през 2015 година Бонбончо е едно от седемте заглавия номинирана в категорията Иноватори за наградата Бисерче вълшебно. 

На 16 април 2016 г. /събота/ от 15 часа в Дома на архитекта гр.Бургас Център за иновативно обучение Френе организира представяне на поредицата приказки Бонбончо. При изготвянето на презентацията бе открито, че на сайта са качени 672 страници А4 с 1800 знака приказки Бонбончо. На хартия са излязли три приказки с 26 страници А4 с 1800 знака. Малко стряскащо, но обясняващо защо 10 години време бе необходимо.

До 30 май 2016 година – 8836 Views на приказки за Бонбончо

 

12674575_10153998543689844_319476666_n

На 5 юни 2016 г. от 11:00 до 12:00 часа в Литературен клуб Перото НДК е даден попътен вятър на приказките Бонбончо през времето и пространството

1LM

По БНР за Бонбончо

Бонбончо – съвременни приказки за деца, предаващи мъдрост

Бонбончо си намери нови приятели

До 17 юли 2016 година – 10 526 Views на приказки за Бонбончо

29.07.2016 – “Bcяĸo дeтe пoлyчи личнo oт ĸyлтypнoтo aтaшe нa Πocoлcтвoтo нa CAЩ ĸнижĸaтa „Paзлични интepecи и интepecни paзличия” нa Любoв MИPoнoвa, cъoбщиxa oт библиoтeĸaтa.“

27 декември 2016 г. – 15 205 Views на приказки за Бонбончо. Приходи – 0,

5 януари 2017 г. – Ролята дава свобода и още нещо

7 януари 2017 г. – Книгата приказки „Душко…“ от поредицата Бонбончо, която излезе през март 2016 е номинирана за наградата Бисерче вълшебно 2017 в категорията „Иноватори“. 20 приказки за приятелите на Бонбончо са онлайн. Подходящи са за деца от 6 до 8 години. Мъдрост и добродетели предадени по закачлив начин. Приятно четене. Ако на някое дете приказките му харесват, може да гласува за тях, когато стартира процеса на гласуване /вероятно през март 2017/.

12 Януари 2017 г. – Бонбончо участва в „ЛИТЕРАТУРЕН КУРС „ПРИКАЗКИ ТВОРЯ““
Част от книгите, включени в в предстоящия модул на курса са:
„Приключенията на червеногушия гъсок Брент” (Нели Арабаджиева и Дима Арабаджиева); „Истории от големия двор 2. Пътешествие до края на света“ (Иван Раденков , Александър Маринов – Санчо); „Боб. Малката метална кутийка с голяма мечта“ (Здрава Каменова); „Бонбончо – книга 3: Процесът на помагане“ (Любов Миронова).

29 януари 2017 г. – Бонбончо е в Регионална библиотека „Пейо Яворов“ гр. Бургас

30 март 2017 г. –  Бонбончо за празника на буквите в Крумовград, Звънарка, Чавдар, Златица и Челопеч.

Изпълнителният директор на „Дънди Прешъс Металс” зарадва с книжки първолаци в Крумовград и Звънарка

ДПМ подари книги на първокласници

26 яприл 2017 – Бонбончо гостува в Къща за четящи хлапета „Приказка без край“. Децата вече бяха работили по две от книжките на Бонбончо. Бяха написали свои приказки с илюстрации вдъхновени от Бонбончо. Много интересно място. Много.
31.05.2017 – В периода от 30.05.2016 до днес 31.05.2017 – 11793 View на приказки за Бонбончо. Около 1000 месечно. Явно четат децата. Очаквайте скоро 35 приказки за Бамзи, образа предшестващ Бонбончо, разказвани преди 14 години. Така приказките за Бонбончо и приятелите му ще бъдат издадени изцяло.
30.09.2017 – Бонбончо се чете в 73 страни.

 

Минало

Поредицата Бонбончо е създадена за предаване на добродетели и мъдрост през позната за децата съвременна действителност. Поредицата Бонбончо имаше голямата задача да инсталира добродетели в моето собствено дете.

Ние правим в повечето случаи от живота си несъзнателни избори. Този, който вътре в нас избира, използва програми, софтуер, ценности (какво ни е важно!). Колкото ни е по-важно нещо, толкова повече изборът се накланя натам. Когато има конфликт на ценности, имаме стрес – вътрешен плюс и минус. Благодарение на него се дължат около 95% от болестите.

Добродетелите са малка част от ценностите, които ни помагат да взимаме такива решения сега, че да имаме добри резултати дългосрочно в бъдеще. Да сеем умно, за да берем плодовете радостно. Каузата с добродетелите за мен е ключова за личното щастие на всеки човек и за общото ни съвместно взаимообусловено и взаимозависимо съществуване. Важно е децата да могат да се докоснат до добродетели и мъдрост. Да им дадем възможност да избират.

 

Приказките за Бонбончо са дошли на границата на бодърстването и съня и носят послания през измеренията. В децата те предизвикват бурен смях, а във възрастните много размисъл.

 

Приказките са сваляни от колективното несъзнавано в алфа състояние. Те са код, подобно на Библията, всеки прочита до пласта, до който съзнанието е отворено. Затова често родителите остават много замислени, плачат и размишляват със седмици, а децата се забавляват. Колкото повече се чете, приказката се бели като лук и се откриват нови и нови пластове.

 

 

Книгите имат за цел чрез цветове, символи и слово да дават здраве и хармония. Книжките са издадени с вложени символи за хармонизиране на деца и обратната връзка на деца и родители сочи, че те работят.

 

Настояще

Книги Към 300 библиотеки в страната пътуват комплекти с по четирите книжки с приключенията на Бонбончо. С благодарност към Фондация „Глобални библиотеки – България“ и към Сдружение „Българска библиотечно-информационна асоциация“.

Покрай годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина книжки на български и английски език от поредицата Бонбончо заминаха по света, за да достигнат до българските деца, живеещи в чужбина. Над 70 училища ще могат да споделят с учениците приключенията на Бонбончо и неговите приятели.

 

Защо оnline?

 

Децата в чужбина да имат достъп до български умни и смешни съвременни книги.

Децата, които обичат да четат, а книгите не са във финансовите приоритети на родителите им, да могат да четат.

Авторът и децата да могат да се срещнат без няколко от посредниците, търсещи 20% ДДС, 40% книгоразпространители, 15–35% печатница и т.н.

Децата не консумират книгата наготово, а я рисуват, подвързват. Те са част от екипа. Те са активни и сътворяват собствената си представа за приключенията на Бонбончо.

Текстът е оставен и в Word формат, за да може родителите да променят приказките според ценностите и вярванията си, за да могат децата да ги дописват и преобразяват.

 

 

Бъдеще

 

В процес на публикуване online сме на всички приказки за Бонбончо и приятелите му. Приказките са разделени в 6 сборника по тематики с работни заглавия:

·         Бонбончо и разни разнообразни случки – разказвани между 9 и 12 години – online от 04.09.2015

·         Фантастичните истории на Бонбончо – разказвани между 8 и 12 години – online от 31.10.2015

·         Бонбончо и пътешествията по света – разказвани между 7 и 9 години – online от 29.10.2015

·         Бонбончо и приключенията по пантофи – разказвани между 7 и 9 години – online от 24.10.2015

·         Душко… – разказвани между 6 и 8 години – online от 04.03.2016

·         Бамзи… – разказвани между 5 и 7 години – online от 30.11.2017

·         Бамзеви щуротии – разказвани между 5 и 7 години – декември 2019

·         Бамзи пътешества – разказвани между 5 и 7 години – януари 2020

 

Защо точно Бонбончо? Поредицата Бонбончо е ценна с това, че е написана на честотата на децата и прави резонанс с тях. Родителят може да прецени ценността ѝ, като наблюдава детето, докато я чете.

Поредицата Бонбончо със своите пет архетипни героя дава възможност да се види как се изживява една и съща ситуация през пет различни призми. Тя предоставя един модел за емоционална интелигентност чрез задружното съществуване на пет напълно различни герои. Предлага инструменти за толерантност и многовариантно възприемане на света. Всяка приказка е носител на различна мъдрост и добродетел. И така седем години, ден след ден, стотици приказки.

NB: Прочете 5–6 приказки и после си четете само тях, докато са интересни на детето. Когато то преработи психически дадена приказка, тя спира да му е интересна и добавяте нова приказка. Така за 5–6 години ще прочете всички приказки.

 

 

От какво имаме нужда? Можете да ни помогнете, като споделяте любимите си приказки с приятели, български деца в чужбина, деца, които обичат да четат и творят. Така ще имаме удовлетворение.

 

Да ни изпращате снимки с книжки за Бонбончо, които сами сте направили. Така ще ни дадете радост.

 

Да ни помогнете да преведем приказките на английски език. Така ще може да продължим напред.

 

Книгите се разпространяват от:

Store.bg – online книжарница

БГ книга – Книжна борса Искър гр.София

Български книжици – гр. София, градинката на Кристал, под колоните

Хеликон

Ciela – София, Плевен, Русе, Пловдив, Стара Загора

Greenwich book center – София

 

 

Галерия